Kanalyran

Anna Bergendahl
Foto: Paulina Torbjörnsen

Anna Bergendahl till Kanalyran 

Presenteras i samarbete med MellerudsNavet

På årets Kanalyra bjuder vi på två rikskända inslag. Som tidigare meddelats har vi engagerat Mora Träsk för barn i alla åldrar, och nu presenterar vi något för oss lite äldre, Anna Bergendahl. 

Anna har en lång musikalisk karriär bakom sig. Redan som åttaåring sjöng hon solo i York Minster i England, och som 13-åring deltog hon i TV-programmet Super Troupers. Det var ett tävlingsprogram i TV4 med unga deltagare som sjöng själva, till skillnad från Småstjärnorna där de bara fick mima. Anna vann inte, men hennes bidrag ”Play that funky music” finns med på den samlingsskiva som gavs ut efteråt. 

2008 var hon med i Idol och kom femma i finalen. Två år senare kom det breda genombrottet när Anna sjöng ”This is my life” i Melodifestivalen. Hon vann och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest, där låten tyvärr misslyckades med att nå finalen.  

Under en period var det sedan ganska tyst om henne och 2016 påbörjade hon sina läkarstudier. 

2018 var det dags för comeback, och att kombinera studierna med musiken. 2019 var det återkomst till Melodifestivalen. Via Andra chansen nådde ”Ashes to Ashes” finalen. Låten vann inte, men den nådde förstaplatsen på Svensktoppen. 

2020 kom hon trea i Mello med ”Kingdom Come”. Även den blev en stor hit på de svenska topplistorna. Hon följde upp den 2021 med en duett Tyler Rich med ”Bottom of this bottle”, en låt som inte var med i Mello, men som fortfarande spelas regelbundet i radio. 

I vår såg vi henne åter i Melodifestivalen. Precis som 2019 kvalificerade hon sig med ”Higher Power” till finalen via semifinalen. Det blev ingen topplacering, men låten hann med fyra veckor på Svensktoppen. 

På Kanalyran kommer Anna att framträda vid 19-tiden på fredagskvällen i den minimusikfestival som arrangeras då. Hon kommer att uppträda tillsammans med gitarristen Kristoffer Eriksson, som även här kapellmästare när hon har ett större band med sig.