Kanalyran

Mora Träsk
Pressbild Mora Träsk

Mora Träsk till Kanalyran!

Presenteras i samarbete med Melleruds Ungdomsråd

På lördag förmiddag blir det traditionsenliga barnaktiviteter på Kanalyran. Som vanligt inleds dessa med en barnparad från Österrådaplan till Köpmantorget, denna gång med Kulturskolans blåsorkester och drillgrupp i spetsen. Efter förfriskningar och prisutdelning blir det sedan en av Kanalyrans höjdpunkter i år, Mora Träsk. 

Mora Träsk bildades i Gävle 1971, då som ett rockband som räknades till proggen.  

1981 kom gruppens första album med barnvisor, i form av kassetten ”Kaviar, sånglekar & tigerjakt”. Den blev snabbt populär och ”Nu ska vi gå på tigerjakt”, den där man ska hålla tungan rätt i mun, spred sig som en löpeld över landet. Skivan byggde på låtar Leif Wallter lärt sig under åtta år som lågstadielärare. Det stora genombrottet kom sedan året efter när gruppen fick göra en egen TV-srie. 

Så småningom splittrades grupper och Leif Wallter fortsatte som duo med gitarristen Daniel Lindblom. Daniel har slutat och idag turas Felix och Ingemar André turas om att kompa Wallter. 

Mora Träsk har skaffat sig en position som några av Sveriges främsta barnunderhållare. De har fört ut en helt ny repertoar till förskolor och lågstadier, och genom sitt sätt att rocka upp dem har de också populariserat gamla klassiska barnvisor.  

Så räkna med mycket folk och fullt drag på Torget någon halvannan timme före lunch på Kanalyrelördagen. Det blir musik med fart och kraft, och eftersom många av låtarna också är kopplade till rörelser lär det bli hopp, skutt och dans också. Mora Träsk är i första hand barnunderhållning, men alla som varit föräldrar eller mor- eller farföräldrar från 1980-talet kommer också att känna igen sångerna och kunna sjunga med. En riktigt familjefest för flera generationer!